Welkom op mijn blog die gewijd is aan het gebruik van ICT- en in bijzonder Web 2.0-tools, in de taalklas. Ik heb deze blog in de eerste plaats gemaakt voor collega’s die net als ik op zoek zijn naar nieuwe manieren om authentieke communicatie de klas binnen te ‘smokkelen’, om zo de studenten te motiveren en te laten genieten van een vreemde taal. Het Web 2.0 is daarvoor een ideaal instrument, denk ik.

Nu, het aantal nieuwe Web 2.0-tools schiet vandaag werkelijk als paddenstoelen uit de grond. Het doel van deze blog is echter niet om er daar zoveel mogelijk van te bespreken. Ik probeer me net te beperken tot diegene die ik nu al gebruik of waarvan ik denk dat ze in de toekomst nog van pas kunnen komen. Ik hoop in elk geval dat u er iets aan heeft en dat het een inspiratiebron kan zijn voor uw eigen lespraktijk. Het spreekt voor zich dat vragen, opmerkingen en suggesties steeds van harte welkom zijn!

Klik hier voor de Spaanse "tegenhanger" van deze blog. Para la versión española de este blog, da clic aquí


zondag 16 januari 2011

Wikis

Een wiki is een soort website waarop bezoekers zelf op een eenvoudige manier informatie kunnen toevoegen of aanpassen, als ze daar ten minste de toestemming voor krijgen van de webmaster.
Wikipedia is een bekend voorbeeld van zo'n wiki, waar gebruikers zelf een soort 'encyclopedie' samenstellen. Ze registreren zich, maar hoeven er in principe niet echt toestemming voor te vragen. Het idee is dat de kwaliteit van de informatie toeneemt naar mate het document door meerdere mensen wordt verbeterd.
Nu, wanneer je zelf zo'n wiki aanmaakt met bijvoorbeeld "Wikispaces", kun je zelf rechten toekennen aan bezoekers van je wiki. Zo kun je bijvoorbeeld aanvinken dat iedereen de wiki kan zien (als een soort webpagina), maar enkel je studenten er informatie in kunnen wijzigen. Door hun e-mail in te geven, kun je hen namelijk medebeheerder maken en zien zij een "edit-knop" wanneer ze inloggen op de wiki, waardoor ze hem kunnen bewerken. Bepaalde pagina's kun jij als "hoofdbeheerder" echter vergrendelen.
Wat het bijzonder interessant maakt vanuit didactisch standpunt is dat je dank zij de "history-knop" meteen de individuele bijdrage kan zien van élke deelnemer (aanvullingen, wijzigingen, ...), wat hen enerzijds zal stimuleren om actief deel te nemen aan groepswerken, en anderzijds 'misbruik' zal beperken.
Wikispaces, lijkt mij in elk geval een aanrader vanwege zijn eenvoud en overzichtelijkheid, maar er zijn uiteraard nog heel wat andere programma's om zelf een gratis wiki op te starten. Op Youtube staat dit grappig tutorfilmpje, waarin het principe van een wiki nogal plastisch wordt uitgelegd :) Dit filmpje lijkt me echter net iets duidelijker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten