Welkom op mijn blog die gewijd is aan het gebruik van ICT- en in bijzonder Web 2.0-tools, in de taalklas. Ik heb deze blog in de eerste plaats gemaakt voor collega’s die net als ik op zoek zijn naar nieuwe manieren om authentieke communicatie de klas binnen te ‘smokkelen’, om zo de studenten te motiveren en te laten genieten van een vreemde taal. Het Web 2.0 is daarvoor een ideaal instrument, denk ik.

Nu, het aantal nieuwe Web 2.0-tools schiet vandaag werkelijk als paddenstoelen uit de grond. Het doel van deze blog is echter niet om er daar zoveel mogelijk van te bespreken. Ik probeer me net te beperken tot diegene die ik nu al gebruik of waarvan ik denk dat ze in de toekomst nog van pas kunnen komen. Ik hoop in elk geval dat u er iets aan heeft en dat het een inspiratiebron kan zijn voor uw eigen lespraktijk. Het spreekt voor zich dat vragen, opmerkingen en suggesties steeds van harte welkom zijn!

Klik hier voor de Spaanse "tegenhanger" van deze blog. Para la versión española de este blog, da clic aquí


woensdag 26 januari 2011

Brainstormen met "Answergarden"

Op de zeer interessante blog van Margreet van den Berg, las ik een bericht ivm het programma "answergarden". Bezoekers van je blog (of je Toledo-pagina, bvb) beantwoorden kort één (of meerdere) vragen en de antwoorden worden vervolgens weergegeven in een Woordenwolk (zie ook het item "Wordle" in deze blog).
Ik heb het (nog) niet uitgeprobeerd in de klas en vind de beperking van maximaal 20 tekens per antwoord een groot nadeel, maar het idee op zich lijkt me wel leuk. De auteur geeft zelf al de mogelijkheid aan om een brainstorm te doen op deze manier. Misschien kan het ook wel gebruikt worden om een 'associatieve' oefening te maken, waarbij de studenten de 5 zaken moeten intikken die het eerst bij hen opkomen bij het horen van een bepaald woord (bvb. "Gaudí" of "Paris"). Het programma geeft dan de antwoorden die het meest voorkomen in de grootste karakters weer.

In dit artikel geeft Nik Peachy enkele interessante mogelijke toepassingen!

Vermeldenswaardig in dit verband is ook het systeem van "aanplakmuren", eveneens uitvoerig besproken op de site van Margreet van den Berg. Beslist de moeite waard!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten