Welkom op mijn blog die gewijd is aan het gebruik van ICT- en in bijzonder Web 2.0-tools, in de taalklas. Ik heb deze blog in de eerste plaats gemaakt voor collega’s die net als ik op zoek zijn naar nieuwe manieren om authentieke communicatie de klas binnen te ‘smokkelen’, om zo de studenten te motiveren en te laten genieten van een vreemde taal. Het Web 2.0 is daarvoor een ideaal instrument, denk ik.

Nu, het aantal nieuwe Web 2.0-tools schiet vandaag werkelijk als paddenstoelen uit de grond. Het doel van deze blog is echter niet om er daar zoveel mogelijk van te bespreken. Ik probeer me net te beperken tot diegene die ik nu al gebruik of waarvan ik denk dat ze in de toekomst nog van pas kunnen komen. Ik hoop in elk geval dat u er iets aan heeft en dat het een inspiratiebron kan zijn voor uw eigen lespraktijk. Het spreekt voor zich dat vragen, opmerkingen en suggesties steeds van harte welkom zijn!

Klik hier voor de Spaanse "tegenhanger" van deze blog. Para la versión española de este blog, da clic aquí


zondag 31 juli 2011

Foto's publiceren en delen

Picasa, Flickr, Photobucket en Foter zijn sites waar je foto's kunt uploaden, bewerken, indelen, delen met anderen, enz. Je kan er ook gewoon foto's zoeken om te gebruiken in je les, op je blog, enz. Sommige foto's zijn echter wel auteursrechtelijk beschermd (hier vind je meer info over foto's die je vrij kan gebruiken op Flickr). Picasa is heel handig om je foto's te bewerken, maar je moet het wel installeren op je computer. Dat is niet nodig voor de andere tools. Bij Foter zijn alle foto's zonder rechten en dus vrij te gebruiken! Als je specifiek op zoek bent naar rechtenvrije foto's vind je hier 250 (!) tools waar je enkel dat soort foto's vindt.
Persoonlijk vind ik vooral Foter erg interessant omdat het erg overzichtelijk is en je bij elke foto meteen een URL en HTML-code te zien krijgt (wat erg handig is wanneer je gewoon op zoek bent naar een goede foto).  Hieronder zie je hoe het in zijn werk gaat.


Zoek je bij afbeeldingen in Google, dan kan je voortaan ook bovenaan het type licentie selecteren (bvb: "gelabeld voor hergebruik"). Je hoeft dus niet langer bij geavanceerde instellingen deze mogelijkheid aan te vinken. Erg interessant dus om rechtenvrije foto's te vinden!

Indien je enkel op een snelle manier een aantal foto's wilt delen, raad ik DropMocks aan, waar je niet eens een account moet voor hebben. Je surft naar de site, sleept je foto's er naar toe en that's it: je krijgt meteen een URL die je kan delen met anderen. Wil je de mogelijkheid behouden om nadien nog foto's toe te voegen of te wissen, dan kan je inloggen met je Google/Facebook/Twitter-account.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten