Welkom op mijn blog die gewijd is aan het gebruik van ICT- en in bijzonder Web 2.0-tools, in de taalklas. Ik heb deze blog in de eerste plaats gemaakt voor collega’s die net als ik op zoek zijn naar nieuwe manieren om authentieke communicatie de klas binnen te ‘smokkelen’, om zo de studenten te motiveren en te laten genieten van een vreemde taal. Het Web 2.0 is daarvoor een ideaal instrument, denk ik.

Nu, het aantal nieuwe Web 2.0-tools schiet vandaag werkelijk als paddenstoelen uit de grond. Het doel van deze blog is echter niet om er daar zoveel mogelijk van te bespreken. Ik probeer me net te beperken tot diegene die ik nu al gebruik of waarvan ik denk dat ze in de toekomst nog van pas kunnen komen. Ik hoop in elk geval dat u er iets aan heeft en dat het een inspiratiebron kan zijn voor uw eigen lespraktijk. Het spreekt voor zich dat vragen, opmerkingen en suggesties steeds van harte welkom zijn!

Klik hier voor de Spaanse "tegenhanger" van deze blog. Para la versión española de este blog, da clic aquí


maandag 1 augustus 2011

Voeg commentaar toe aan je PPT & share it

Bij de meeste online tools voor presentaties heb je gewoon iets dat op PowerPoint lijkt: dia's met telkens een stukje informatie. Met Present.me kun je echter heel makkelijk ook een verhaaltje toevoegen door eerst een bestaande PPT-presentatie up te loaden en er vervolgens met je webcam en interne microfoon commentaar bij op te nemen. Die opname - beeld én geluid dus- verschijnt dan rechts naast de slideshow. Je bent wel verplicht om je volledige PPT te doorlopen, wil je je filmpje kunnen 'afsluiten'. Je kan dus niet slechts enkele pagina's becommentariëren en dan sluiten. Waar je ook rekening moet mee houden, is het feit dat de pagina's van de PPT steeds in hun geheel verschijnen. Je kan dus geen onderdelen van pagina's stelselmatig tevoorschijn toveren.
Onderaan is steeds een filmstrip te zien met de slides: dat is handig om meteen naar een bepaald punt te gaan in de presentatie, én een handige hulp bij het opnemen (je ziet hoe de volgende slide er zal uitzien). En maak je toch een foutje bij de opname, dan kan je gewoon even stoppen, terugspoelen en weer verder gaan. Wanneer je klaar bent, klik je op End & Preview om het resultaat te bekijken. Ben je tevreden, dan kun je de presentatie ‘sharen' met anderen (bvb. op Facebook) of ze via een ‘embeddable link' integreren op je site of blog. Je krijgt ook een rechtstreekse link die je desgewenst kan doormailen. 

Merk op dat met de gratis versie de presentatie maximaal 15 minuten kan duren. Nu, je kan langere presentaties natuurlijk gewoon opsplitsen in meerdere slideshows, misschien is dat wel effectiever! Je kan gratis tot tien verschillende presentaties per maand maken.
Wil je precies weten hoe het werkt, kijk dan hier. Hieronder staat een promofilmpje dat meer uitlegt waarom het zo'n handige tool is.


Een belangrijke troef van het programma is dat je ook commentaar kunt geven op filmpjes/presentaties van anderen. Het geeft meteen een waaier aan mogelijkheden: uiteraard kun je zelf, aan de hand van een PPT-presentatie zaken uitleggen en beschikbaar stellen aan je studenten. Nu, gezien de eenvoud van het programma, lijkt het me echter ook een leuk idee om studenten zelf een presentatie te laten maken, waar anderen nadien commentaar op moeten geven... Zo kan je hen bvb. vragen om een verhaal te vertellen aan de hand van een reeks foto's (bvb. over hun leukste reis, zaken die ze in de loop van de week hebben gedaan, ...).

Enkele alternatieven voor Present.me zijn trouwens Knovio (dat er veelbelovend uitziet, maar -zoals je hier kan lezen- nog in volle ontwikkeling is) en Movenote (update juni '16: wordt betalend). Een verschil tov Present.me is dat je bij allebei enkel feedback kunt zenden naar de maker van de presentatie en dat die feedback niet onderaan de presentatie verschijnt. Verder is er ook nog Zentation, dat erg gelijkaardige functies heeft als Present.me, maar dat er naar mijn gevoel iets minder aantrekkelijk uitziet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten