Welkom op mijn blog die gewijd is aan het gebruik van ICT- en in bijzonder Web 2.0-tools, in de taalklas. Ik heb deze blog in de eerste plaats gemaakt voor collega’s die net als ik op zoek zijn naar nieuwe manieren om authentieke communicatie de klas binnen te ‘smokkelen’, om zo de studenten te motiveren en te laten genieten van een vreemde taal. Het Web 2.0 is daarvoor een ideaal instrument, denk ik.

Nu, het aantal nieuwe Web 2.0-tools schiet vandaag werkelijk als paddenstoelen uit de grond. Het doel van deze blog is echter niet om er daar zoveel mogelijk van te bespreken. Ik probeer me net te beperken tot diegene die ik nu al gebruik of waarvan ik denk dat ze in de toekomst nog van pas kunnen komen. Ik hoop in elk geval dat u er iets aan heeft en dat het een inspiratiebron kan zijn voor uw eigen lespraktijk. Het spreekt voor zich dat vragen, opmerkingen en suggesties steeds van harte welkom zijn!

Klik hier voor de Spaanse "tegenhanger" van deze blog. Para la versión española de este blog, da clic aquí


zondag 31 juli 2011

Zet een webpagina om in PDF en druk af wat jij wilt

PrintFriendly is een handig tooltje om om het even welke webpagina om te zetten in een PDF-document, dat je vervolgens kan opslaan of afdrukken.  Met één druk op de knop verwijder je de delen die je wilt verwijderen!
Het enige dat je moet doen is op Printfriendly de URL invullen van de website die je wilt omzetten, en bevestigen. That's it! Je hoeft niks te installeren of in te loggen. Indien je dit vaak gebruikt kan je wel een bookmark in je favorietenbalk slepen, zodat het nog sneller kan.


Selecteer zelf wat je afdrukt van een webpagina of bewaar als PDF

PrintFriendly is een handig tooltje om inkt en papier uit te sparen, wanneer je slechts een deel van een webpagina wilt afdrukken (zonder de foto's bijvoorbeeld). Je kopiëert de link gewoon naar deze site en je selecteert wat je wilt verwijderen. Je kan de aangepaste webpagina dan afdrukken of opslaan als PDF-file. Als je deze functie vaak gebruik kan je zelfs een bookmark in je favorietenbalk slepen.



Foto's publiceren en delen

Picasa, Flickr, Photobucket en Foter zijn sites waar je foto's kunt uploaden, bewerken, indelen, delen met anderen, enz. Je kan er ook gewoon foto's zoeken om te gebruiken in je les, op je blog, enz. Sommige foto's zijn echter wel auteursrechtelijk beschermd (hier vind je meer info over foto's die je vrij kan gebruiken op Flickr). Picasa is heel handig om je foto's te bewerken, maar je moet het wel installeren op je computer. Dat is niet nodig voor de andere tools. Bij Foter zijn alle foto's zonder rechten en dus vrij te gebruiken! Als je specifiek op zoek bent naar rechtenvrije foto's vind je hier 250 (!) tools waar je enkel dat soort foto's vindt.
Persoonlijk vind ik vooral Foter erg interessant omdat het erg overzichtelijk is en je bij elke foto meteen een URL en HTML-code te zien krijgt (wat erg handig is wanneer je gewoon op zoek bent naar een goede foto).  Hieronder zie je hoe het in zijn werk gaat.


Zoek je bij afbeeldingen in Google, dan kan je voortaan ook bovenaan het type licentie selecteren (bvb: "gelabeld voor hergebruik"). Je hoeft dus niet langer bij geavanceerde instellingen deze mogelijkheid aan te vinken. Erg interessant dus om rechtenvrije foto's te vinden!

Indien je enkel op een snelle manier een aantal foto's wilt delen, raad ik DropMocks aan, waar je niet eens een account moet voor hebben. Je surft naar de site, sleept je foto's er naar toe en that's it: je krijgt meteen een URL die je kan delen met anderen. Wil je de mogelijkheid behouden om nadien nog foto's toe te voegen of te wissen, dan kan je inloggen met je Google/Facebook/Twitter-account.

Neem je webcam op en verstuur meteen!

Vidmail is een tool waarmee je supersnel je webcam opneemt en het resultaat vervolgens met één druk op de knop naar iemand doormailt. Op de openingspagina van het programma kan je meteen aan de slag, zonder dat je een account hoeft aan te maken (In die zin is het erg gelijkaardig aan Vocaroo, waarmee je echter enkel je stem opneemt). De ontvanger kan de opname downloaden en eveneens antwoorden met een videoboodschap.
Wel jammer dat je geen URL krijgt voor je opname, zodat je ze ergens zou kunnen publiceren...

Je stem opnemen en onmiddellijk delen (via mail, blog,...)

In een vorig bericht legde ik uit dat je je stem gewoon kan opnemen met een Windows zelf. Om zo'n bestand te delen, moet je het vervolgens natuurlijk uploaden en ergens posten. Dat is soms een probleem omdat je niet op alle platforms zomaar audio kan posten (op Blogger bijvoorbeeld). Daar heb je een omweggetje voor nodig: eerst moet je het audiobestand ergens op een server plaatsen en vervolgens linken aan je blog. Nu, in dat geval zijn er veel eenvoudiger methodes:

Dé eenvoudigste manier is zonder twijfel via Vocaroo. Je ziet hieronder meteen het scherm dat verschijnt wanneer je de site opent. Je hoeft dus niet eens een account aan te maken: gewoon naar de site gaan en meteen opnemen.


Na de opname druk je nogmaals op de knop en kun je jezelf herbeluisteren. Ben je tevreden, dan heb je slechts 2 keuzes: ofwel stuur je de opname door naar iemand door een emailadres op te geven, óf je kiest om de opname op het internet te posten. In dat geval krijg je een URL-link voor je audio-bestandje én een HTML-code om het desgewenst te embedden in bvb een blog. Héél handig!!
Ook AudioPal is zo'n online service waar je audio kan opnemen (of uploaden) en die je ook een HTML-code bezorgt. Net iets omslachtiger dan Vocaroo, maar beslist de moeite. 
Verder is ook SpeakPipe's een goed alternatief. Het werkt ongeveer net als Vocaroo.

Een andere interessante tool om audio op te nemen vervolgens te delen is Audioboo (hier moet je wel eerst even een account voor aanmaken). Daarmee kun je niet alleen je stem opnemen van achter de computer, maar ook met je telefoon of GSM (voor Iphone zijn er gratis apps). In feite is het programma bedacht als een soort 'social network', zoals meteen zal blijken uit het demofilmpje hieronder. Het leuke is dat je ook foto's aan je audio-bestandje kan verbinden (dit lukt enkel voor de URL, wanneer je de opname embedt op een blog bvb, krijg je enkel het audio-bestandje te horen). Om audio aan foto's te koppelen, gebruik je volgens mij beter Yodio (zie item "audio" in deze blog).
Onlangs vond ik ook deze interessante tutorial in het Nederlands waarin de tool uitstekend uitgelegd wordt.

zaterdag 30 juli 2011

Zelf een website bouwen

Op Mijnstijls Weblog las ik volgend interessant berichtje over Roxer, een tool waarmee je op een 'alternatieve', maar erg aantrekkelijke manier je eigen website kan bouwen. Ik heb het niet uitgeprobeerd, maar het ziet er best de moeite uit.

"Hou zou je het vinden als je een website zou kunnen maken zonder dat je maar ook 1 regel met codes hoeft te schrijven, wat nog geheel gratis is en zonder dat je software hoeft te installeren? Klinkt te mooi om waar te zijn? Nou, echt niet. Met Roxer kun je een website maken zonder het HTML-gedoe. Je kunt gebruik maken van de drag en drop functionaliteit. Roxer is een WYSIWYG (What You See Is What You Get) website, die je in staat stelt om hele mooie en omvangrijke websites te bouwen. En wat nog beter is, ze laten je website in je website bewerken zonder dat je naar een 1 of andere vage administratieve taakbalk moet. Een zeer aantrekkelijk voorbeeld is de website van Roxer zelf, ze zeggen dat ze de website hebben gebouwd met Roxer en dat is eigenlijk niet moeilijk om te geloven. Want ze demonstreren hun kunnen door je zelf te laten spelen met hun eigen website. Hier zijn nog wat voorbeelden van websites die gemaakt zijn mbv Roxer. Ziet er toch niet echt verkeerd uit !"

Wix is trouwens een gelijkaardig programma met -op het eerste zicht- meer mogelijkheden.

UPDATE 2016: Ondertussen gebruik ik al geruime tijd het uitstekende https://www.weebly.com/be om websites te maken. Wat mij betreft, de beste tool die momenteel (gratis) te vinden is.

vrijdag 29 juli 2011

Maak je foto's interactief

Thinglink is een tool waarmee je foto's die je op het internet plaatst (blog, wiki,...) 'interactief' kunt maken. Hiermee kan je namelijk heel gemakkelijk 'tags' aan je foto toevoegen, die verschijnen als stippen op de foto. Wanneer de gebruiker met zijn muis over de stip glijdt, verschijnt wat jij aan de tag hebt toegevoegd (een nota, een link, een audio-opname, enz.). Zo werkt het:


Bij mij werd de automatische installatie van de widget (rechtstreeks vanuit Thinglink naar Blogger) aanvankelijk geblokkeerd. Na het aanpassen van de beveiligingsinstellingen lukte het echter meteen. Nu, het is ook makkelijk te omzeilen via de embedcode. Dat gaat zo: op deze pagina van Thinglink staat de embedcode die je eerst moet kopiëren, ga dan naar Blogger > Ontwerpen > Pagina-elementen > Gadget toevoegen (kies best een vakje onderaan, je hoeft het niet te zien, maar het moet er enkel staan) > voeg dan 'HTML/Javascript' toe: geef als titel bvb "Thinglink" op en plak bij inhoud de "embed-code" die je hebt gekopieerd van de Thinglink-site. That's it. Nu kun je op om het even welke foto gaan staan die je hebt toegevoegd aan je blog. Bovenaan links verschijnt dan het symbooltje waar je moet op klikken om de tags toe te voegen. De rest wijst zichzelf uit. Let wel op dat je moet aangelogd zijn bij Thinglink opdat de functie actief zou zijn!

Het systeem werkt ook in Wikispaces (daar kan je in de pagina zélf een widget toevoegen!, nog makkelijker), alleen blijken de afmetingen van de foto te wijzigen wanneer je hem tagt, wat het visueel minder aantrekkelijk maakt: in de bewerkingsmodus lijkt het alsof je de afmetingen van de foto hebt aangepast, maar wanneer je op 'save' drukt, blijken opnieuw de originele afmetingen te verschijnen. Misschien is daar wel een mouw aan te passen, maar ik heb niet verder gezocht.


Thinglink is een erg eenvoudige tool, maar dus ook relatief beperkt (er komen wel af en toe nieuwe features bij - sinds kort is het bvb ook mogelijk om audioboo-opnames in de foto te plaatsen). Wil je een stap verder gaan in het maken van interactieve foto's, dan moet je zeker Speaking image of het nog uitgebreidere Label 59 eens bekijken.
Op de site van Free Technology for teachers vond ik deze lijst met interessante toepassingen voor de klas.

Opdracht (Spaans, niveau A1): De student neemt een filmpje op waarin hij enkele mensen van een familiefoto beschrijft.

Bestanden op een blog publiceren

Niet alle bestanden kan je zomaar aan je blog toevoegen.
  • Links naar internetpagina's: geen probleem (erg gemakkelijk via de knop 'link'). Dit kunnen uiteraard ook links zijn naar tools als Voicethread, Glogster, enz. waar je ook foto's, audio en ander materiaal op kan zetten. Hieronder leg ik uit hoe je die bestanden ook rechtstreeks op je blog kan zetten.
  • Fotobestanden: indien je een foto vindt op het internet met een aparte URL, kan je die rechtstreeks inbrengen, maar bij mij lukte dat vaak niet. Makkelijker vind ik het om een foto eerst te downloaden en vervolgens up te loaden op de blog (de foto hoeft dan ook geen aparte URL te hebben!). Een leuk programma is Yodio, waarmee je audio kan toevoegen aan een foto (of een serie foto's), en die vervolgens embedden in je blog!
  • Videobestanden: Je kan voortaan een video rechtstreeks van je computer uploaden (zonder hem eerst op YouTube te plaatsten bvb!). YouTube-filmpjes zijn ook erg gemakkelijk te integreren (je moet enkel de link kopiëren). Andere filmjes kun je dus best eerst downloaden en vervolgens uploaden op je blog.
  • Audiobestanden: Je kan niet rechtstreeks een audiobestand uploaden op Blogger. Je moet hier dus gebruik maken van andere programma's en vervolgens een link maken naar je opname. Het meest basic programma is ongetwijfeld Vocaroo, omdat je je er niet eens hoeft aan te melden (eenvoudiger kan echt niet, denk ik). De geluidskwaliteit is niet super, maar het kan dienen voor eenmalig gebruik. Een stuk beter, en niet eens veel moeilijker zijn Audioboo en Evoca. Ik bespreek deze programma's ook kort op deze blog (zie 'audio')
  • Powerpoint-presentaties: Met Slideshare (zie item 'presentaties' op deze blog)
  • Andere bestanden (Word, Excel, PDF, ...): Deze bestanden kun je niet rechtstreeks uploaden op Blogger. Hier werk ik met Google Docs, waar je allerhande documenten kan uploaden (tot 1GB gratis) die dan een aparte URL krijgen. Vervolgens plaats ik dan een link naar het document op de blog. Er moet ook een mogelijkheid zijn om dit 'probleem' met Dropbox op te lossen, maar dat heb ik niet uitgeprobeerd. (Ter zijde: Op een wiki kan je dit soort bestanden bvb wel rechtstreeks opslaan, ten minste op 'Wikispaces')
Ten slotte wil ik nog opmerken dat steeds meer materiaal op het internet sowieso voorzien is van de functie 'delen met'. Vaak staat er een knop 'share' bij o iets dergelijks, waardoor je het filmpje, de foto of wat dan ook rechtstreeks naar je blog (of Facebook, enz.) kan sturen. In dat geval komt het document wel steeds bij je 'berichten' te staan. Wil je een document bij je 'pagina's' onderbrengen, of in een lijst, dan moet je wel te werk gaan zoals hierboven staat uitgelegd.

donderdag 28 juli 2011

Stixy, een digitaal prikbord

UPDATE: Stixy is ondertussen teloor gegaan :( Er zijn echter heel wat gelijkaardig, en zelfs betere tools verschenen sindsdien, zoals Padlet. Ik laat de post echter staan, omdat de beschrijving eveneens geldt voor de gelijkaardige tools.

Stixy (opgelet, werkt -voorlopig- enkel met Firefox) is een soort digitaal prikbord, waar je niet alleen supersnel nota's op zet, maar ook foto's, links en documenten. Hier lees je alvast de uitleg van Michel van der Ven. Nog duidelijker wordt het wanneer je deze tutorial op YouTube bekijkt.
Mij lijkt deze toepassing interessant om in de computerklas te gebruiken: studenten maken een opdracht (eventueel in kleine groepjes) en plaatsen hun resultaten (bvb een link naar een krantenartikel, samen met een samenvatting en een korte woordenlijst) onmiddellijk op het 'Stixyboard'.
Voor een vergelijkbare opdracht die thuis moet gemaakt worden, zou ik eerder een 'wiki' gebruiken (die heeft meer mogelijkheden en heeft het voordeel dat je de 'geschiedenis' kan bekijken en zien wie wat heeft gedaan).
Stixy is veel eenvoudiger: slechts één -grote- pagina (een "prikbord"), waar iedereen zaken op post. Je kiest zelfde achtergrond (er zitten enkele standaard achtergronden in, zoals het typische bord van kurk, maar je kan ook zelf een foto uploaden). Het grote voordeel is dat het erg snel is aan te maken (zie tutorial). Je plaatst dan de link naar je 'Stixyboard' op Toledo (of je blog). De student surft naar de link en post  er onmiddelijk het materiaal, zonder dat hij hoeft aan te melden (er zijn ook andere mogelijkheden, bvb een uitnodiging per mail versturen). In dat geval zal de student uiteraard wel anoniem zaken kunnen posten, vandaar dat ik dit enkel zou gebruiken tijdens de les zelf.
Ik verwees eerder ook reeds naar het interessante bericht over 'aanplakmuren' van Margreet van den Berg, waar ook nog enkele gelijkaardige programma's besproken worden.

Ik gebruikte onlangs een gelijkaardige tool, Linoit, in het kader van onze studiereis naar Barcelona, en vind het een echte aanrader. Als maker moet je je wel even registreren, maar de studenten hoeven dat niet te doen (kiezen voor 'canvases' - 'preferences' - 'allow guests to post stickies').  Opdat de deelnemers elkaar al een beetje zouden leren kennen vooraf (ze komen uit verschillende richtingen), vraag ik hen om zichzelf kort voor te stellen op het prikbord (een foto met een korte beschrijving). Ze kunnen er ook sticky-notes achterlaten (om iemand te vinden om samen naar de luchthaven te rijden, een leuk artikel of video die ze vonden ivm Barcelona, enz.). Dit is het resultaat:




zaterdag 16 juli 2011

Grote bestanden versturen

Het versturen van grote bestanden zorgt vaak voor problemen. De meeste emaildiensten kennen een beperking van het aantal megabyte dat per email als bijlage verzonden mag worden. Yousendit is een dienst die het mogelijk maakt om bestanden tot 50 Megabyte gratis te versturen, zonder dat je een account moet aanmaken of iets hoeft te downloaden! Sinds begin 2012 wordt wel gevraagd om een account te creëren, maar het enige dat je hoeft te doen is een paswoord op te geven en de link die je krijgt opgestuurd (naar het opgegeven emailadres) te activeren door erop te klikken.
Het gaat dan als volgt:
- je vult je eigen emailadres in en dat van de bestemmeling.
- je selecteert het document dat je wilt versturen
- je geeft eventueel een onderwerp op en schrijft er een boodschap bij
- je verzendt het... that's it.
De "geadresseerde" krijgt vervolgens een e-mail met een hyperlink naar het bestand en aanvullende uitleg. De ontvanger heeft zeven dagen de tijd om het bestand te downloaden. Na een week wordt het bestand namelijk automatisch van de servers verwijderd. Je kunt zelf selecteren hoeveel mensen een bestanden mogen downloaden. Het maximum aantal is 100 personen.


Nu, je kan met Yousendit ook grotere bestanden versturen, maar dat is niet gratis. Dan gebruik je bvb beter Dropbox (zie "documenten delen en bewerken"). Dat is weliswaar iets omslachtiger (zeker als je het voor éénmalig gebruik is), maar dan beschik je wel over gratis 2GB!

Snel een bestand versturen tot 2GB (een videofilmpje bvb) kan ook met DropSend. Geen installatie of account vereist! Je kan er wel maar 5 bestanden per maand gratis mee versturen.

Onlangs verscheen ook Jumpshare waarmee je verschillende bestanden tot 100 MB kan versturen (in totaal tot 2GB). Erg interessant dus, en bovendien geen installatie of account vereist! Meteen aan de slag.

Meer info omtrent deze en andere tools om grote bestanden te versturen vind je hier.