Welkom op mijn blog die gewijd is aan het gebruik van ICT- en in bijzonder Web 2.0-tools, in de taalklas. Ik heb deze blog in de eerste plaats gemaakt voor collega’s die net als ik op zoek zijn naar nieuwe manieren om authentieke communicatie de klas binnen te ‘smokkelen’, om zo de studenten te motiveren en te laten genieten van een vreemde taal. Het Web 2.0 is daarvoor een ideaal instrument, denk ik.

Nu, het aantal nieuwe Web 2.0-tools schiet vandaag werkelijk als paddenstoelen uit de grond. Het doel van deze blog is echter niet om er daar zoveel mogelijk van te bespreken. Ik probeer me net te beperken tot diegene die ik nu al gebruik of waarvan ik denk dat ze in de toekomst nog van pas kunnen komen. Ik hoop in elk geval dat u er iets aan heeft en dat het een inspiratiebron kan zijn voor uw eigen lespraktijk. Het spreekt voor zich dat vragen, opmerkingen en suggesties steeds van harte welkom zijn!

Klik hier voor de Spaanse "tegenhanger" van deze blog. Para la versión española de este blog, da clic aquí


donderdag 9 februari 2012

Zoek voorbeeldzinnen met FrazeIT

Fraze-it is een leuk tooltje om voorbeeldzinnen te vinden waarin een bepaald woord wordt gebruikt. Je tikt met andere woorden een woord in -dit kan in zes talen! (Frans, Engels, Spaans, Italiaans, Portugees en Duits)- en het programma tovert je een ellenlange lijst met zinnen tevoorschijn waarin het woord voorkomt. De index bestaat uit meer dan 100 miljoen zinnen uit geselecteerde e-bronnen (vooral kranten). Voor Engels zijn dit o.a. de New York Times, The Economist, CNN, etc. Voor Spaans o.a. El País, El Mundo, 20minutos, etc. Je kan trouwens niet alleen naar zinnen zoeken, maar ook naar quotes waarin het woord voorkomt.


Verder bestaan er ook enkele functies om specifieker te zoeken of om resultaten te filteren, zoals bvb:
  • negatieve of vragende zinnen.
  • zinnen met woord X maar zonder woord Y.
  • zinnen die beginnen of eindigen met woord X
  • enz.
Wanneer je de Control-toets ingedrukt houdt en op een woord drukt, verschijnt er een venster waarin je de vertaling van het woord te zien krijgt (in een 15-tal talen waaronder het Nederlands). Deze tool lijkt me echter in de eerste plaats interessant om te zien in welke contexten een woord vaak voorkomt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten