Welkom op mijn blog die gewijd is aan het gebruik van ICT- en in bijzonder Web 2.0-tools, in de taalklas. Ik heb deze blog in de eerste plaats gemaakt voor collega’s die net als ik op zoek zijn naar nieuwe manieren om authentieke communicatie de klas binnen te ‘smokkelen’, om zo de studenten te motiveren en te laten genieten van een vreemde taal. Het Web 2.0 is daarvoor een ideaal instrument, denk ik.

Nu, het aantal nieuwe Web 2.0-tools schiet vandaag werkelijk als paddenstoelen uit de grond. Het doel van deze blog is echter niet om er daar zoveel mogelijk van te bespreken. Ik probeer me net te beperken tot diegene die ik nu al gebruik of waarvan ik denk dat ze in de toekomst nog van pas kunnen komen. Ik hoop in elk geval dat u er iets aan heeft en dat het een inspiratiebron kan zijn voor uw eigen lespraktijk. Het spreekt voor zich dat vragen, opmerkingen en suggesties steeds van harte welkom zijn!

Klik hier voor de Spaanse "tegenhanger" van deze blog. Para la versión española de este blog, da clic aquí


dinsdag 21 februari 2012

Documenten "embedden" met Scribd


Wanneer je een document (Word, PDF, Excel, PPT ...) wilt publiceren op een blog, wiki, website, ... dan kan je dat doen via een hyperlink of door het te embedden. In het geval van een hyperlink, wordt de gebruiker doorverwezen naar de URL van je document (al dan niet in een nieuw venster). Het kan ook anders: door je document als het ware volledig op te nemen in je blog/wiki of website. De gebruiker ziet het document dan meteen, zonder dat hij moet doorklikken. Om je document te kunnen "embedden", moet je het eerst online publiceren en vervolgens de HTML-code kopiëren (niet de URL! --> dit is om een hyperlink te maken). Die HTML-code plak je vervolgens in je blog/wiki (kies daar voor de HTML-weergave of widget).
Nu, er zijn heel wat (gratis) online programma's waar je je documenten op kan plaatsen (Dropbox, Nomadesk, Google Docs, enz.), maar je krijgt niet bij allemaal een "embed-code".
Scribd is op dat vlak erg interessant: je kan er niet alleen je documenten opslaan (voorlopig nog steeds gratis en zonder limiet!), je krijgt ook voor elk document een URL én embed-code (met bovendien nog enkele weergaveopties). Eén nadeel is dat de tool niet steeds lijkt te werken met Mozilla Firefox (bij Blogger werkt het wel, maar in Wikispaces is het document zelf dan niet zichtbaar, enkel de link die je er heen leidt). Bij andere browsers lukt het wel.
Het programma werkt erg intuïtief: je maakt snel een account aan en je kan meteen je document uploaden. Onderstaande handleiding, die met het programma is embed, is volgens mij niet eens nodig...
Korte Handleiding Scribd.com

zondag 19 februari 2012

Videochatten zónder inloggen!

Caffein is een gratis tooltje waar je zomaar een videochat-sessie kan opzetten, zonder dat jijzelf óf de andere deelnemer(s) iets hoeft te downloaden of hoeft in te loggen (niet eens met een account dus).
UPDATE SEPTEMBER 2012: Ik merkte zopas dat de link niet langer werkt. Er is verder geen informatie te vinden, dus ik vrees dat deze dienst is stopgezet.

Dit programma is echt een stúk laagdrempeliger dan Skype, bijvoorbeeld, wat een stuk uitgebreider is. Caffein kan dus handig zijn wanneer je gesprekspartner geen ervaring heeft met Skype en je verder niet al te veel eisen hebt. Het werkt als volgt: je gaat naar de site van Caffein en klikt op 'Create a new room'


Je geeft een naam aan je Chatroom en automatisch zoek het programma je webcam. Wanneer je toegang verleent hoef je enkel nog de bijhorende URL te bezorgen aan je gesprekspartner (tot 12 deelnemers) via mail, twitter, facebook, een blog, enz.


Zet PDF of Word om naar "ePub"

Met het gratis online tooltje ePub Converter zet je in een handomdraai een PDF, Word of ander document (tot 25Mb) om naar een ePub-document. Dit is het formaat dat door zowat alle e-readers (oa. iPad, iPhone, Sony Reader, Kobo, etc.) ondersteund wordt. Het ePubformaat heeft als groot voordeel ten opzichte van PDF-bestanden dat het ‘reflowable’ is. Dat wil zeggen dat het bestand zich automatisch aanpast aan de grootte van je scherm, zodat de letters altijd prima leesbaar blijven.



Maak een snelle Poll met "Mentimeter"

Mentimeter is een gratis tool om snel een poll te houden. Wanneer je naar de site surft kan je meteen je vraag + mogelijke keuzeantwoorden opgeven, zonder dat je iets hoeft te downloaden of een account moet aanmaken! Klik je vervolgens op "Go to presentation", dan krijg je daar onmiddellijk de grafiek waarop de antwoorden in real time worden weergegeven! Onderaan staat een HTTP-adres waar je publiek naartoe surft om hun keuze in te geven. Je kan het adres ook opnemen in een PPT of een blog/wiki/... (waar iedereen ook zijn stem kan uitbrengen).
In de gratis versie zijn er (sinds november 2013) 2 mogelijke vraagtypes: meerkeuzevragen (elke deelnemer kan wel slechts één stem uitbrengen, wel jammer) en open vragen.
En nu, enkele jaren later, zijn er zelfs nog meer vraagtypes en templates (waarvan enkele betalend). De tool is ondertussen al vrij mooi ontwikkeld, met enkele nieuwe funties.
  • Zo zijn er verschillende types grafieken beschikbaar om de resultaten te tonen;
  • Je bepaalt bij meerkeuzevragen zelf hoeveel antwoorden men mag aanduiden;
  • Je kan ervoor kiezen om de resultaten pas zichtbaar te maken als jij dat wilt;
  • Je kan verschillende slides met vragen creëren als was het een presentatie;
  • Je kan een tijdslimiet zetten om de vragen te beantwoorden;
  • Je kan de grafiek ook embedden zoals in onderstaand voorbeeld. Probeer het gerust even uit! Je zal zien dat het resultaat meteen wordt aangepast! (ga daarvoor naar menti.com en druk de cijfercode in die bovenaan het scherm staat afgebeeld: 36 64 77)
  •  enz.


Het programma lijkt goed op het eerder besproken Polleverywhere, maar is nog eenvoudiger, althans de voorlopige Beta-versie. In de toekomst zou er ook een (betalende) Premium-versie verschijnen met meer mogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld slechts één vraag stellen per HTTP-adres. Nu, wanneer je de vragen publiceert op een blog of wiki bijvoorbeeld, plaats je zoveel vragen onder elkaar als je maar wilt. Bovendien is het aantal personen dat kan stemmen onbeperkt , wat dan weer niet het geval is bij polleverywhere (beperkt tot 40)!
Andere (gratis) alternatieven zijn Micropoll (ook erg interessant, aangezien je een commentaarveld kan toevoegen aan je vraag), polls.io (maximaal 8 antwoordmogelijkheden) en Pollcode (max 30 antwoorden maar wel meerdere antwoorden per persoon mogelijk én een commentaarveld, laat wel geen "speciale" tekens toe als ¿ ¡ á)

Wie wordt multimiljonair?

Onlangs vond ik deze Flash-tool om zelf een "Wie wordt multimiljonair"-spel samen te stellen (met alles erop en eraan, inclusief geluid, de 50/50-mogelijkheid, publiekskeuze en zelfs hulplijn). Het eindresultaat is niet alleen visueel aantrekkelijk, het is vooral ontzettend eenvoudig in gebruik! Op de site zelf klik je gewoon op "Make a new game". Je hoeft niets te downloaden en zelfs niet in te loggen! Er verschijnt meteen een scherm waarop je de vragen intikt samen met 4 keuzemogelijkheden. Je duidt telkens het correcte antwoord aan. Ten slotte, geef je onderaan enkel nog een naam aan je spel en vul je de naam in van de auteur en that's it! Je krijgt automatisch een URL waar je je kwis kan vinden!


Op de hoofdpagina van de site kan je ook kiezen voor "Game library", waar je niet alleen je eigen spel zal terugvinden, maar álle spelen die werden gemaakt. Dit spel gaat bijvoorbeeld over Barcelona. Nu, het leuke is dat je die andere games niet alleen kan spelen, maar ook kan aanpassen om er zo je eigen spel van te maken (waarvoor je dan een nieuwe URL krijgt)! Dit is hetzelfde spel over Barcelona, maar in de edit-mode.
Bijzonder eenvoudig, dus. Vandaar ook erg geschikt om studenten (in groepjes) hun eigen spel te laten samenstellen. Ze hoeven enkel 15 vragen te verzinnen (minder kan ook) over één of meerdere onderwerpen (een thema dat in de klas behandeld werd, of een thema naar keuze) en ze in het programma in te brengen. Nadien kunnen ze elkaars spel spelen - thuis, in het computerlokaal of gezamenlijk in de klas- en eventueel opnieuw "editen" om er de fouten uit te halen.
Opgelet: wanneer je een vraag foutief beantwoordt is het natuurlijk "game over", maar dan begin je toch gewoon opnieuw...

zondag 12 februari 2012

Breid Skype uit met nuttige apps

Iedereen kent Skype als een handig programma om gratis wereldwijd te (video)telefoneren en te chatten. Minder bekend is dat er ook Skype-apps bestaan die de mogelijkheden van de toepassing verder uitbreiden. Op de site van de Ondernemingsdatabank staat een interessant artikel over enkele extra applicaties die je op de Skype-site zelf kan downloaden. Skype-apps zijn kleine toepassingen die zich vasthaken aan Skype om het extra mogelijkheden te geven. Je vindt die Skype-apps in de Skype App Directory (http://shop.skype.com/apps/), met daarin (nog maar) 38 apps. 
Je installeert een Skype-app zoals elk ander Windows-programma: het installatiebestand binnenhalen en het installatieproces laten lopen. Je hoeft uw Skype niet te sluiten tijdens dit installatieproces. Na de installatie moet je de app wel toegang geven tot Skype. Ga in Skype naar het menu Tools; Options; Advanced Settings en klik onderaan op Manage other programs' access to Skype. Als een app je niet bevalt, kun je die later altijd weer verwijderen zoals je een gewoon programma zou verwijderen (via Configuratiescherm; Een programma verwijderen). Deze verwijdering verandert niks aan Skype zelf.
Sommige ervan zijn te betalen, maar hebben dan wel meestal een gratis basisversie. Er zijn tooltjes waarmee je de Skype-sessies kan bewaren in een soort archief (SkyHistory), andere waarmee je de sessie kan opnemen (tot 10 minuten kan je audio gratis opnemen -G-recorder Basic- anders moet je net als voor video-opnames betalen), enz. Over het opnemen van Skype-sessies schreef ik eerder al enkele artikels.
Voor afstandsonderwijs is vooral het (gratis) programma Idroo interessant. Het is een soort white-board dat voor iedereen die deelneemt aan de Skype-sessie te zien is (wie het heeft geïnstalleerd ten minste) en waarop elke deelnemer ook allerlei zaken kan tonen (foto's/documenten/...), tekenen, schrijven, enz... Zoals je hier ziet is het zo geïnstalleerd.
Een functie die in het artikel niet aan bod komt, maar ook erg handig is, is dat je ook je computerscherm kunt delen met anderen. Zij kunnen dan uiteraard enkel het beeld bekijken (en mondeling becommentariëren), maar vaak is dat uiteraard voldoende. Hier zie je hoe eenvoudig dit werkt!
Voor wie graag inspiratie wil opdoen of 'ns een praktijkvoorbeeld wil zien van hoe je deze tool kan gebruiken om on-line les te geven, moet dit filmpje maar even bekijken.

donderdag 9 februari 2012

Bewerk en deel je foto's gratis online

iPiccy is een gratis online tooltje waar je heel makkelijke foto's mee kan bewerken. Je hoeft geen software te installeren en zelfs geen account aan te maken. Je kan gewoon naar de site surfen en je foto uploaden (via je harde schijf, URL, webcam, Facebook of je kan zelfs een afbeelding maken met het Painter). Vervolgens kies je met één muisklik in de linkerkolom welk effect je wilt zien en that's it: het wordt meteen toegepast. Wanneer je de foto ten slotte bewaart, kun je kiezen om hem op te slaan op je harde schijf of om hem te delen via Facebook. Je kan ook een URL-adres krijgen voor je bewerkte foto, zodat je hem bvb kan mailen.
Voor een gratis tool lijkt het aantal mogelijke effecten me echt groot. Ik vind vooral de mogelijkheid om tekst toe te voegen (in allerlei aantrekkelijke lettertypes) erg handig.


Wil je gewoon een leuk effectje loslaten op je foto's, dan zijn ook Picfull en Pixiz wel leuk. Ook hiervoor hoef je je niet te registreren. Gewoon naar de site surfen, je foto uploaden en het effectje kiezen. De foto kan je downloaden of delen via mail, Twitter, Facebook, enz.  Er staan ook een aantal templates in die ik wel leuk vind.

Wil je niet alleen foto's bewerken, maar ook verzamelen in collages van allerlei soort, dan kan ik PicMonkey en vooral Fotojet aanraden.

Zoek voorbeeldzinnen met FrazeIT

Fraze-it is een leuk tooltje om voorbeeldzinnen te vinden waarin een bepaald woord wordt gebruikt. Je tikt met andere woorden een woord in -dit kan in zes talen! (Frans, Engels, Spaans, Italiaans, Portugees en Duits)- en het programma tovert je een ellenlange lijst met zinnen tevoorschijn waarin het woord voorkomt. De index bestaat uit meer dan 100 miljoen zinnen uit geselecteerde e-bronnen (vooral kranten). Voor Engels zijn dit o.a. de New York Times, The Economist, CNN, etc. Voor Spaans o.a. El País, El Mundo, 20minutos, etc. Je kan trouwens niet alleen naar zinnen zoeken, maar ook naar quotes waarin het woord voorkomt.


Verder bestaan er ook enkele functies om specifieker te zoeken of om resultaten te filteren, zoals bvb:
  • negatieve of vragende zinnen.
  • zinnen met woord X maar zonder woord Y.
  • zinnen die beginnen of eindigen met woord X
  • enz.
Wanneer je de Control-toets ingedrukt houdt en op een woord drukt, verschijnt er een venster waarin je de vertaling van het woord te zien krijgt (in een 15-tal talen waaronder het Nederlands). Deze tool lijkt me echter in de eerste plaats interessant om te zien in welke contexten een woord vaak voorkomt.

woensdag 8 februari 2012

Neem je webcam op en verstuur meteen

Met Eyejot kan je heel makkelijk een boodschap inspreken via je webcam en onmiddellijk versturen per mail, eventueel samen met een geschreven berichtje. Het programma lijkt me vooral bruikbaar in het afstandsonderwijs en lijkt voor een stuk op tools als MailVU (sinds kort betalend, 30 dollar/jaar) en Vocaroo (weliswaar enkel voor audio). Eyejot verschilt echter hierin dat je over een mailbox beschikt met al je verzonden berichten, en inbox met je ontvangen berichten. De persoon die jouw gesproken boodschap ontvangt (via zijn 'gewone' mail) kan ook op een eenvoudige manier antwoorden. De basisversie is gratis en goed voor maximaal 5 minuten opname, maar heeft het nadeel dat je berichten slechts 1 maand worden bewaard, wat wel vervelend is voor bepaalde opdrachten.  Er bestaat ook een betalende versie (ongeveer 30 dollar/jaar) waarbij deze limiet niet bestaat en je ook langer kan opnemen.

Om het programma uit te proberen moet je enkel een account maken, maar zoals je in dit tutorfilmje ziet, wijst alles zichzelf uit:



Onlangs ontdekte ik het programma Six3, dat vrij goed lijkt op Eyejot en een goed alternatief kan zijn, hoewel je wel slechts 63 seconden kan opnemen. Er zitten wel enkele leuke filters op waardoor het beeld aantrekkelijker wordt en je hebt de keuze om privé of publieke berichten te versturen.