Welkom op mijn blog die gewijd is aan het gebruik van ICT- en in bijzonder Web 2.0-tools, in de taalklas. Ik heb deze blog in de eerste plaats gemaakt voor collega’s die net als ik op zoek zijn naar nieuwe manieren om authentieke communicatie de klas binnen te ‘smokkelen’, om zo de studenten te motiveren en te laten genieten van een vreemde taal. Het Web 2.0 is daarvoor een ideaal instrument, denk ik.

Nu, het aantal nieuwe Web 2.0-tools schiet vandaag werkelijk als paddenstoelen uit de grond. Het doel van deze blog is echter niet om er daar zoveel mogelijk van te bespreken. Ik probeer me net te beperken tot diegene die ik nu al gebruik of waarvan ik denk dat ze in de toekomst nog van pas kunnen komen. Ik hoop in elk geval dat u er iets aan heeft en dat het een inspiratiebron kan zijn voor uw eigen lespraktijk. Het spreekt voor zich dat vragen, opmerkingen en suggesties steeds van harte welkom zijn!

Klik hier voor de Spaanse "tegenhanger" van deze blog. Para la versión española de este blog, da clic aquí


vrijdag 3 januari 2014

Gratis videochatten zonder inloggen

LiveMinutes is een online dienst waarmee je snel videochats tot stand kan brengen om samen documenten te bespreken. Elke deelnemer krijgt een kleur om synchroon aan het document te werken (typen, aanduiden,...). Je krijgt op de site -na het inloggen- een link naar een "chatzaal" die je moet delen met anderen (via mail, facebook, ...). Zij hoeven er enkel naar toe te surfen en je kan beginnen met chatten (zij hoeven dus niet in te loggen!).



Een prima alternatief voor LiveMinutes is Wiggio, met vergelijkbare mogelijkheden en een heel overzichtelijke interface. Meer hierover in dit interessante artikel van "het Mediaatelier".
Wil je enkel videochatten, zonder poespas, dan zijn vLine en appear.in goede alternatieven. Appear.in biedt trouwens wel de mogelijkheid om je scherm te delen. Hiervoor hoef je zelf ook niet eens in te loggen! Zoals te zien op onderstaande foto, krijg je op de site onmiddellijk een URL om te delen met de anderen:


Ten slotte vermeld ik ook nog MashmeTV, dat eveneens vergelijkbaar is met LiveMinutes en o.a. de mogelijkheid biedt om synchroon te surfen, samen Google documenten te bewerken en een YouTube-video te bekijken.