Welkom op mijn blog die gewijd is aan het gebruik van ICT- en in bijzonder Web 2.0-tools, in de taalklas. Ik heb deze blog in de eerste plaats gemaakt voor collega’s die net als ik op zoek zijn naar nieuwe manieren om authentieke communicatie de klas binnen te ‘smokkelen’, om zo de studenten te motiveren en te laten genieten van een vreemde taal. Het Web 2.0 is daarvoor een ideaal instrument, denk ik.

Nu, het aantal nieuwe Web 2.0-tools schiet vandaag werkelijk als paddenstoelen uit de grond. Het doel van deze blog is echter niet om er daar zoveel mogelijk van te bespreken. Ik probeer me net te beperken tot diegene die ik nu al gebruik of waarvan ik denk dat ze in de toekomst nog van pas kunnen komen. Ik hoop in elk geval dat u er iets aan heeft en dat het een inspiratiebron kan zijn voor uw eigen lespraktijk. Het spreekt voor zich dat vragen, opmerkingen en suggesties steeds van harte welkom zijn!

Klik hier voor de Spaanse "tegenhanger" van deze blog. Para la versión española de este blog, da clic aquí


woensdag 14 oktober 2015

Een digitaal prikbord waarop je kan stemmen én reageren!

Dotstorming is een nieuwe tool die de voordelen een digitaal prikbord als Padlet of Lino.it combineert met live-poll tooltjes zoals Mentimeter, waar je een stem mee kan uitbrengen. Ideaal dus voor een brainstormactiviteit in de taalklas...

Het principe is erg eenvoudig: Nadat je een account hebt gecreëerd krijg je een eenvoudig dashboard met slechts enkele knoppen. Klik op "Add a topic" om je eerste "dotstorming board" te maken. Dit is een soort digitaal prikbord waar je ideeën en foto's kan posten in de vorm van post-its. Als maker moet je enkel een naam geven aan je bord en de link delen met anderen.
Wanneer iemand vervolgens de link opent, kan die door enkel zijn naam in te tikken niet alleen een idee of foto toevoegen, maar ook stemmen op wat anderen hebben gepost. De maker kiest zelf hoeveel stemmen elke bezoeker heeft.
In vergelijking met Padlet of Lino.it is Dotstorming nog vrij basic: zo kan je bijvoorbeeld geen Youtube-filmpjes of documten toevoegen aan je post-its en foto's kan je ook enkel in een aparte post-it posten. De achtergrond van je bord is nogal vaag/grijs en kan je ook niet personaliseren. Delen kan enkel via een URL of per uitnodiging (via e-mail). Dus embedden is (voorlopig?) nog niet mogelijk.
Nu, naast de mogelijkheid om te stemmen is er echter nog een bijzonderheid op te merken die Dotstorming onderscheidt van gelijkaardige tools: je kan namelijk ook een commentaar achterlaten op post-its van anderen, waardoor het toch een stuk interactiever wordt... Deze commentaarfunctie kan ook dienen om als docent feedback te geven.
Sinds kort (updat juni '16) is het ook mogelijk om bvb Pinterest-borden te importeren in de tool. Dit laat je toe om te stemmen op de verschillende 'pins' van het bord (Richard Byrns legt dit uitstekend uit in deze interessante tutorial).

Onderstaande afbeelding toont hoe het Dotstormingbord eruit ziet voor de maker ervan. Wie even wil uittesten hoe het werkt als bezoeker, kan het openen via deze link!donderdag 8 oktober 2015

Maak interactieve presentaties met Genial.ly

Genial.ly is een gloednieuwe tool om interactieve online presentaties mee te creëren. Ik ben er persoonlijk erg enthousiast over, omdat Genial.ly het beste van enkele andere tools lijkt te verenigen:

In grote lijnen kan je Genial.ly wel vergelijken met Powerpoint en andere gelijkaardige tools. Je creëert slides met diverse inhoud (tekst, foto's, filmpjes, enz.) en het resultaat is een soort diavoorstelling. Wat Genial.ly echter bijzonder maakt is
  • dat alles on-line gebeurt en je dus niks hoeft te downloaden. Je kan je presentatie dus ook makkelijk delen met anderen via een URL (zoals in het voorbeeld onderaan) of een embed-code, gebruiken. In Blogger lukte me dit echter niet meteen.)
  • dat je in je presentatie zelf allerlei inhoud kan embedden! In het voorbeeld hieronder heb ik bijvoorbeeld een Google Forms document embed, waar deelnemers aan de studiereis meteen hun gegevens kunnen invullen. Verder heb ik ook een Tweetwall embed, waarop alle tweets verschijnen met het woord "Salamanca" in (en die dus voortdurend wordt geactualiseerd). Dit zou bijvoorbeeld ook een kwisje kunnen zijn, een website, een geluidsfragment of wat dan ook. Alles waarvoor je een embed-code ter beschikking hebt.
  • dat je interactieve zones kan creëren zoals met het programma Thinglink. Dat kan bijvoorbeeld een foto zijn waar je icoontjes op plaatst waar je dan een filmpje, een foto of een website aan koppelt die pas verschijnt wanneer je op het icoontje drukt (of erover heen gaat met de muis). Je hoeft er niet eens een icoontje voor te plaatsen. Je kan ook gewoon een bepaalde zone van de foto selecteren waar je inhoud aan koppelt. In het voorbeeld onderaan heb ik op het plannetje van Salamanca 2 icoontjes geplaatst (die voortdurend bewegen!) waaraan ik inhoud heb gekoppeld. Op een andere slide staat een foto van een bar. Als je erop klikt krijg je een filmpje te zien over het onderwerp...
  • dat je meer dan 5000 esthetische afbeeldingen ter beschikking hebt (icoontjes, pijlen, mooie figuren, enz.) om je presentatie op te fleuren. De mooie vormgeving en het aanbod doet me sterk denken aan het geniale Canva.
  • dat Genial.ly al bij al erg intuïtief is en je vrij snel aan de slag kunt. Bovendien is het volledig gratis en hoef je enkel een account aan te maken.
  • dat ik vrijwel meteen hulp kreeg van hun helpdesk toen ik een probleem had met Firefox.
Enkele "nadelen" -of noem het verbeterpunten- die ik heb opgemerkt:
  • Genial.ly werkte bij mij enkel goed met Google Chrome (aanvankelijk deed Firefox het ook goed, maar na een tijdje kreeg ik op mijn Macbook Air voortdurend de boodschap dat mijn resolutie niet hoog genoeg was. Op mijn gewone PC en op Google Chrome werkt het echter perfect...)
  • Hou er rekening mee dat inhoud die je hebt embed enkel beschikbaar is wanneer er een internetconnectie aanwezig is. De presentatie zelf (zonder de online content) kan je wel downloaden.
  • Het is (voorlopig?) niet mogelijk om met verschillende personen simultaan aan één presentatie te werken. Uiteraard kan je wel -door de inloggegevens uit te wisselen- aan hetzelfde document werken, maar dan op verschillende tijdstippen (om geen conflicten te creëren).
  • Net als bij Powerpoint kan je leuke animaties toevoegen aan je presentatie, waarbij een stuk tekst of een foto met een bepaald invoegeffect verschijnt (en/of weer verdwijnt). Bij Genial.ly kan je daarvoor (voorlopig?) enkel de tijd instellen waarop iets moet verschijnen en is het niet mogelijk de animatie met een muisklik te activeren. Dit vind ik wel vervelend.
Link naar het voorbeeld